EU-valet – håller vi på att ”normalisera” högerextremismen?

De högerextremas fortsatta frammarsch – i Sverige och Vingåker, liksom i övriga EU-länder  – blev ett av de mörka resultaten i gårdagens val till EU-parlamentet. Det manar verkligen till eftertanke, att de högerextrema använder sig av de demokratiska fri- och rättigheterna för att – just det det – underminera desamma.

Nog kan det se ut som en tanke att jag just igår läste de sista sidorna av Sebastian Haffners bok ”En tyska mans historia: Minnen 1914-1933.” Det självbiografiska manuset till boken upptäcktes i kvarlåtenskapen efter Haffner, som avled 1999 och var en av Tysklands ledande journalister och författare till en rad historiska biografier.
Han berättar i sin bok framför allt om nazismens framväxt under 30-talet och om hur ett ”normalt” samhälle bryts ner och förvandlas till en barbarisk diktatur. Ett tidsdokument, visst. Men det känns också förvånansvärt aktuellt.

Det var författaren och Augustprisvinnaren Göran Rosenberg som satte mig på spåren, när han nämnde boken i sin föreläsning på ABF  i Eskilstuna på Förintelsens minnesdag i slutet av januari.
Föreläsningen var en del i kursen Folkbildning mot nazism. Rubriken på föreläsningen: ”Vi är alla fortfarande på vägen från Auschwitz” anknöt förstås både till boken om hans far, ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” och dennes väg från nazisternas förintelseläger och hur högerextremismen på olika sätt tar plats i vårt samhälle.



Detta inlägg publicerades i ABF, demokrati, EU, EU-val, fascism, främlingsfientlighet, högerextremism, nazism. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar